Kan üretimi ve bağışıklık sistemini güçlendirmenin yolu dengeli beslenmekten geçiyor! Posted on 12 Ağustos 2024 by Seher Alp ‘KIRMIZI MEYVELER VAZGEÇİLMEZİNİZ OLMALI’ Kültürümüzde ayran ve yoğurdun sofraların vazgeçilmezi olduğunu belirten Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Itır Şirinoğlu Demiriz; demir emilimi bozulmasın diye et ürünleri ile eş zamanlı süt ürünü tüketilmemesi gerektiğinin altını çiziyor ve ekliyor: “Et yemeklerinizin yanında; semizotu, kuzu kulağı, maydonoz gibi C vitamini bombası olarak hazırlayacağınız yeşil yapraklı ürünlerden oluşan salatanızı limon ve zeytinyağı ekleyerek yiyebilirsiniz. Bağışıklık sisteminizi de düşünmeniz gerekir. Bu yüzden günde 1 defa ara öğün olarak kahvenizin yanına mutlaka ceviz, badem ya da antep fıstığı koyabilirsiniz. Kırmızı meyveler vazgeçilmeziniz olmalı. Mevsimine göre ikindi saatlerinde; ahududu, böğürtlen, çilek ve yaban mersini tüketebilirsiniz.” HEMATOLOJİK TEDAVİDE DENGELİ BESLENME ÖNEMLİ Dengeli beslenmek hematolojik bir tedavide çok önemlidir. Tedaviye hazırlıklı olmak, tedavi sırasında daha iyi yaşamak için gereklidir. Egzersiz gibi fiziki aktivitelerin yanı sıra ruhsal ve mental sağlığımızın korunması için de dengeli ve sağlıklı beslenme vücudumuz için faydalıdır. ANTİOKSİDAN İÇİN YAPRAKLI BESİNLER Yapraklı besinler antioksidan zenginidir ve fitonutrient içerikleri ile bize katkıları büyüktür. Fitonutrient içeren diğer gıdalar arasında yaban mersini, kırmızı üzüm ve patlıcan yer almaktadır. ENERJİ İÇİN KARBONHİDRAT Enerji için karbonhidratlar gereklidir; tam buğday makarna, esmer pirinç, tam buğday ekmek ve patates gibi ürünler öğünün üçte birini oluşturmaktadır. HÜCRE GELİŞİMİ VE HASAR ONARIMI İÇİN PROTEİN Protein içerikli gıdalar sağlıklı hücre gelişimi ve hasar onarımı için gereklidir; baklagiller, balık, et (Hindi ve tavuk ağırlıklı), süt ürünleri, yumurta, tofu (özellikle vejetaryenler için), kinoa gibi ürünler her öğünde az da olsa tüketmeli ki kas kütlesi korumuş olsun. MİNERAL VE LİFLER İÇİN SEBZE VE MEYVE Olabildiğince çok meyve ve sebze tüketmenizi tavsiye ederim. Vitamin mineral ve lif deposudurlar. Meyveleri oldukları gibi tüketmek meyve suyu formundan daha faydalıdır. Tercih edilmesini tavsiye ettiğim sebzeler; brokoli, karnabahar, kayısı, nektarin, anjelik erik. KEMİK SAĞLIĞI İÇİN SÜT Kemik sağlığımız için de süt ve süt ürünlerine yer vermeliyiz; süt, yoğurt, peynir türleri kalsiyumdan zengindir. BAĞIRSAK SAĞLIĞI İÇİN LİFLİ BESİNLER Bağırsak sağlığımız için çok kıymetli olan lifleri de sağlıklı beslenme kapsamında tam buğdaydan, meyvelerin kabuklarından ve çiğ yenilebilen sebzelerden alabiliriz. Tuzsuz fındık, chia tohumu, ananas gibi lif zengini gıdalar öğünlerimizde tek ya da karışım halinde tüketilebilir. Dengeli ve sağlıklı beslenme kapsamında doymamış yağ da yer almalıdır. Enflamasyonu da azalttığı bilinen sağlıklı yağlar kapsamında avokado, zeytinyağı, kaju ve ceviz, fındık, fıstık, omega-3 zengini balık var. SAĞLIKLI VÜCUT İÇİN SU Tüm gün boyunca vücudumuzu suyla beslemek de oldukça önemli faktörlerden birisi. Amacımız 6-8 bardak su ile günü tamamlamaktır. Su ve sıvılar eş değer kabul edilebilir olsa da kahve ve çay bu kategoride sayılmamalıdır. Gazlı içecekler de su ile eş değer değildir. Su içeriği fazla olan karpuz, üzüm gibi meyveler de ara öğün olarak tüketilebilir.
sağlık Prof. Dr. Aydın: Pankreas kanserinde, doğru tanı ve tedavi ile süreç başarılı geçiyor Seher Alp 3 Aralık 2024 3 min 0 "Pankreas kanseri ile diyabet arasında güçlü bir ilişki bulunmaktadır. Özellikle 50 yaş ve üzerindeki bireylerde…
sağlık Aşırı tuz tüketimi böbrek ve kalp hastalıkları riskini artırıyor Seher Alp 2 Aralık 2024 2 min 0 "Tuz sadece böbreğe zarar vermiyor, kan basıncı yükseldiği için kalp büyümesine, kalp krizlerine ve inmelere…
sağlık 10 yaşa kadar düşen kozmetik kullanımı, çocuklarda cilt hastalıklarını artırıyor Seher Alp 2 Aralık 2024 5 min 0 "Aknesi olan bir çocuk hastama yüzüne ne sürdüğünü sorduğumda annesine dönerek 'makyaj çantamı verir misin'…